İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarımsal Faaliyetler Nelerdir?

Tarımsal faaliyetler nelerdir sorusu zaman zaman araştırmalara konu olabilmektedir. Tarım, kısaca toprağın işlenerek ekme ve dikme yolu ile topraktan ürün elde edilmesi işlemine verilen isimdir. Tarımsal faaliyetler insanların ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu ihtiyaçlardan kısaca şu şekilde bahsedebiliriz;

  • Beslenme: Tarım, en başta beslenme ürünlerinin elde edilmesi amacıyla yapılmaktadır. Beslenme, insanlar için oldukça önemlidir. Bu nedenle yıllardan beri beslenme amacıyla tarımsal faaliyetler yapılmaktadır. 
  • Ekonomik faaliyetler: Ekonomik faaliyet amacıyla da tarımsal faaliyet yapılmaktadır. Yani para kazanma amacıyla insanlar tarımla uğraşabilmektedir. Ürün mahsulünden para kazanma, en temel para kazanma yöntemlerinden birisidir.
  • Giyinme: Giyim ürünlerinin hammaddesi de tarımsal faaliyetten elde edilmektedir. Bu nedenle kişiler giyinme ürünlerinin temini amacıyla da tarımsal faaliyet ile uğraşabilmektedir.
  • Sağlık: Sağlık alanında bazı ürünlerin elde edilmesi ve kullanılması söz konusudur. Tarımsal faaliyet, bu amaçlar nedeniyle de yapılabilmektedir. Sağlık alanında ihtiyaç duyulan maddelere tarımsal faaliyet sonucunda ulaşılabilmektedir.
  • Barınma: Barınma ihtiyacı da bazı durumlarda tarımsal faaliyet sonucunda karşılanabilmektedir. 

Tarım Neden Yapılır?

Tarımsal faaliyetler nelerdir sorusuna yanıt verdikten sonra tarımın neden yapılacağına da değinmemiz gerekmektedir. Tarım, ürün temini amacıyla toprağı sürerek ekme ve dikme işlemi, beraberinde hayvan yetiştirme işlemlerine de verilen isimdir. Çiftçilik, bahçecilik, sebzecilik, meyvecilik, hayvancılık vb. kollar başlıca tarımın kollarını oluşturmaktadır. Bahçe ve çiftlik faaliyetleri, ülkemizde sıklıkla yürütülen tarımsal faaliyetlerdir. Aynı zamanda Türkiye’nin iklim koşulları da tarıma gayet elverişlidir. Bu nedenle ülkemizde tarımcılık faaliyetleri gelişmiştir. Bir ülkede endüstri alanı her ne kadar gelişirse gelişsin, tarımsal faaliyetlerin yürütülmesi zorunludur. Çünkü en temel ihtiyaçlar tarım ile karşılanmaktadır. Bir ülkede tarımın ilerlemiş olduğunu endüstri haline gelmesiyle anlayabilirsiniz. Endüstri faaliyetleri ve tarım faaliyetleri orantılı olarak ilerlemelidir. Kalabalık ülkelerde tarımsal faaliyetler daha da gelişmelidir. Bu durumda da tarımsal faaliyet gelişme göstermektedir.

Tarımın en önemli kollarından birisiyse organik tarımdır. Organik tarım, daha sağlıklı ve doğal besinlerin üretilmesi faaliyetidir. Bu ürünleri tüketerek sağlıklı bir ömür geçirilebilmektedir. Organik tarım kısaca tanımlamak gerekirse, hiçbir kimyasal kullanılmadan üretilen ürünlerdir ve tarım faaliyetidir. Organik tarımda temel amaç toprak verimliliğini arttırmak ve bitki – hayvan sağlığını koruyarak geliştiren biyolojik prosesler ve bu proseslere dayanan, ekolojik olarak sürdürülebilir bir tarım sistemi oluşturmaktır. Ülkemizde de beslenme düzeneği içerisinde geliştirilen organik tarım, son yıllarda kullanım alanı artan bir faaliyet alanıdır. Organik tarım, Türkiye ekonomisinde önemli bir rol oynamaktadır. Ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Daha sağlıklı bir yaşam, organik tarım ile birlikte gelmektedir. 

Tarım ve Organik Tarım Nedir?

Organik tarım, tarımsal faaliyetin ilaç, suni gübre, antibiyotik, hormon gibi katkı maddelerinin kullanılmadan, ürünlerin tamamıyla doğal kaynaklarla elde edildiği bir tarım türüdür. Organik olarak üretilen her ürün yetkili kuruluşlarca denetlenmektedir. Sertifikalandırılarak aynı zamanda belge alınması sağlanmaktadır. Böylelikle çiftlikten soframıza kadar bu ürünler güvenli bir şekilde ulaştırılmaktadır. Organik ürünlerin üretiminde tüm aşamalar denetlenmeli ve belgelendirilmelidir. Sertifikasız hiçbir ürünün piyasaya sürülmesi gerçekleştirilmemelidir. Kontrol – Sertifikasyon, organik tarımın temellerinden ve esaslarından bazılarıdır. Yetiştirilen ürünlerin organik normlara göre üretildiğini ispatlar.

Tarım ise çiftçilik, sebzecilik, tütüncülük, meyvecilik, hayvancılık faaliyetlerinin hepsidir. İnsanlar tarih öncesi dönemden beri tarımı, beslenme ve diğer ihtiyaçları karşılamak amacıyla kullanmaktadır. Tarımsal faaliyetler ile birlikte en temel ihtiyaçlar karşılanabilmektedir. Bu nedenle tüm ülkeler için ve global olarak dünya sağlığı için, tarımın önemi büyüktür. Ayrıca tarımsal faaliyetlerin önemi günden güne artmaktadır. Bu nedenle ithalat ve ihracat dengesi ile tarımsal olarak bir ülkenin kendi kendine yetebiliyor olması gerekmektedir. 

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir