İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Organik Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

Organik beslenmenin faydaları nelerdir? Sorusu; organik ürünlerin farkının anlaşılması adına önemlidir. Bu noktada günümüzde daha organik bir yaşam tercih edenler, bu soruyu merak ediyorlar. Organik beslenmenin ilk faydası, gdo’suz olmasıdır. Yani, zararlı ve genetiği ile oynanmış ürünler, organik besinler arasında yer almaz.

Organik ürünlerin daha taze, mevsimlik, daha lezzetli ve kimyasallardan ve GDO’lardan arınmış olduğunda daha sağlıklı olduğunu bilenler, organik beslenmeye yönelmektedir. Ağaçtan koparılan meyveyi ne kadar erken yerseniz, o kadar fazla besin tutar. Organik beslenmeyi seçenler, kış mevsiminde yaygın olan grip ve mide salgınlarından kurtulmayı başardıklarını söylüyorlar. Organik beslenme, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bu da organik beslenmenin faydaları nelerdir? Sorusunun belki de en can alıcı cevabıdır.

Neden organik gıda diye sorarsanız, ilgili başlıkta değineceğimiz detaylar öncesinde, şunlardan bahsedebiliriz:

Daha taze

Organik ürünler, çiftçilerden taze olarak satın alınır. Süpermarkette ise, ürünün raflara konmadan önce ne kadar süre depolandığını ve ne kadar süre kaldığını bilmiyoruz. Yurtdışından gelen ürünler, ülkeye bile gelmeden uzun bir süre seyahat etmiş olabilir. Ne kadar taze olabilir? Ancak, bunun yanı sıra bazı marketlerde organik ürünler satılmaktadır. Bu ürünlerin dayanıklılığı fazla olmadığı için yeni gelmiş ve taze olduğu bellidir. Bu durumda güvenle satın alınabilir.

Kimyasal ve pestisit içermez

Organik ilkeleri takip eden çiftçiler, büyümesini iyileştirmek veya hızlandırmak için kimyasallar eklemezler. Organik meyve ve sebzeler mevsimsel döngüyü takip eder ve yalnızca doğal olarak büyüdüklerinde bulunur. Tüketici odaklı toplumumuzda, insanlar tüm yıl boyunca her ürünü bekler. Ve bu da meyve ve sebzelerin mevsimlerinin dışında yetiştirilmesine yol açar. Bu durumda büyümelerine yardımcı olmak için kimyasallara ihtiyaç duymaları daha olasıdır.

Doğal ve Organik Aynı Anlama Mı Gelir?

Hayır, “doğal” ve “organik” farklıdır. Genellikle bir gıda etiketindeki “doğal” ifadesi, ürünün hiçbir yapay renk, tat veya koruyucu içermediği anlamına gelir. Bir etiket üzerindeki “doğal” ifadesinin, gıda bileşenlerini yetiştirmek için kullanılan yöntemler veya malzemelerle ilgisi yoktur.

Ayrıca diğer yaygın gıda etiketlerini organik etiketlerle karıştırmamaya dikkat edin. Örneğin, sertifikalı organik sığır eti yönergeleri, otlatma mevsiminin en az 120 günü boyunca mera erişimini ve büyüme hormonu içermemesini içerir. Ancak “serbest menzilli” veya “hormonsuz” etiketleri, bir çiftçinin organik sertifikasyon için tüm yönergeleri takip ettiği anlamına gelmez.

Organik gıda: Daha güvenli mi yoksa daha besleyici mi?

Bazı veriler, normal (geleneksel) süreç kullanılarak yetiştirilen gıdalarla karşılaştırıldığında, organik gıdaların olası sağlık yararlarını göstermektedir. Bu çalışmalar yiyeceklerde farklılıklar olduğunu göstermiştir. Ancak bu farklılıkların nasıl potansiyel genel sağlık yararları sağlayabileceğini kanıtlayacak sınırlı bilgi vardır.

Organik Besinlerin Potansiyel Faydaları Nelerdir?

Araştırmalar, organik ürünlerin bazı besin maddelerinde küçük ile orta dereceli artışlar göstermiştir. Organik ürünler, daha fazla belirli antioksidanlara ve flavonoid türlerine sahip olabilir.

Omega-3 yağlı asitler

Organik çiftlik hayvanlarının (hayvanların) beslenme gereksinimleri genellikle daha yüksek seviyelerde omega-3 yağ asitlerine neden olur. Omega-3 yağ asitleri, diğer yağlardan daha sağlıklıdır. Söz konusu yüksek omega-3 adı verilen yağ asitleri; organik etler, süt ürünleri ve yumurtalarda bulunur.

Böcek ilacı kalıntısı

Normal (geleneksel) yöntemlerle yetiştirilen ürünlerle karşılaştırıldığında, organik olarak yetiştirilen ürünler daha düşük düzeyde pestisit kalıntısına sahiptir. Geleneksel ürünlerde izin verilen en yüksek kalıntı seviyeleri için güvenlik kuralları değişmiştir. Çoğu durumda, seviyeler düşürülmüştür. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir