B12 vitamini nedir sorusuna kısaca suda çözünebilen vitamin olduğunu söyleyebiliriz. Ve ayrıca vücut içerisinde neredeyse her hücrenin çok ihtiyaç duyduğu bir vitamin türü olduğu cevabını da verebiliriz. Günümüzde sağlıksız ya da yetersiz beslenme sonucu B12 eksikliği oldukça fazla görülmeye başlamıştır. Beyin ve sinir sistemi üzerinde oldukça büyük etkileri olan bu vitamin türünün, normal işlevini sürdürebilmesi açısından vücutta yeterli miktarda olması gerekmektedir.
Alyuvarların oluşmasında da önemli bir rolü olan B12 vitamini, DNA oluşumu ve düzenlenmesinde de yardımcı olur. İnsan vücudu, sürekli ve milyonlar ile ifade edilen alyuvar hücresi üretiminde bulunur. Bu hücrelerin çoğalabilmesi için de B12 vitamini gereklidir.
B12 Vitamini Eksikliği Nelere Sebep Olur?
B12 vitamini nedir, ne işe yarar ve nelerde bulunur gibi soruların cevaplarını ilgili yazımızda bulabilirsiniz. B12 vitamini eksikliği; vücutta yeteri kadar B12 bulunmaması durumudur. Böyle bir durum ortaya çıktığında vücutta bazı belirtiler olabilmektedir. Özellikle de sinir sistemi ve beyinde bazı hasarlara yol açabildiği bilinmektedir. Bu hasar, eksikliğin miktarı ve süresine göre geri dönüşümsüz şekilde de gerçekleşebilmektedir. Normalin az altında B12 vitamin seviyeleri; depresyon, hafıza problemleri, yorgunluk gibi belirtilere sebep olabilmektedir.
İştahsızlık, kilo kaybı eskiye oranla fark edilir derecede hafıza problemleri gibi belirtiler ortaya çıktığında genellikle B12 eksikliğinden söz edilebilmektedir. Bu anlamda bu belirtiler dikkate alınmadığında ve belirtiler şiddetlendiğinde ise ayaklarda, ellerde karıncalanma ya da uyuşma gibi durumlar da söz konusu olabilir. Ve bazı durumlarda da dengenin daha zor korunduğu bilinmektedir.
B12 vitamin eksikliği bebeklerde de görülebilmektedir. Bebeklerde ortaya çıkan belirtiler ise genellikle yüz titremesi, beslenme zorlukları ve refleks problemleri gibi unsurları içerir. Eğer bu eksiklik zamanında tedavi edilmez ya da göz ardı edilirse büyüme ile alakalı problemler gibi olağandışı bazı durumlara sebebiyet verebilir. Bu vitamin eksikliğinin ciddi bir kalıcı beyin hasarı da sinir hasarı riski taşıması, dikkate alınması gerektiğini gösterir.
B12 Vitamininin Bulunduğu Gıdalar Nelerdir?
B12 vitamini birçok besin kaynağında kolayca elde edilen bir vitamin türüdür. En çok B12 vitamini bulunan gıdalar arasında ise hayvansal kaynaklı gıdalar vardır. Bu da et, süt, yumurta ve peynir gibi besinlerin B12 besin kaynağı olduğunu gösterir. Bitkilerde bulunmayan bu vitamin, çoğunlukla vegan beslenen kişilerin daha dikkatli olmasını gerektirir. Bağışıklık sistemini zayıflatan ve unutkanlık gibi hayat kalitesini düşüren sonuçları olan B12 eksikliğinde hayvansal gıda, bu nedenle çok önemlidir.
Beslenme tarzından dolayı hayvansal gıda tüketmeyen kişilerin, takviye olarak B12 vitamin almaları da mümkündür. Bu anlamda B12 eksikliği riski taşıyanlar arasında diyetlerinde hayvansal gıdaya yer vermeyenlerin öne çıktığını söyleyebiliriz. Ayrıca hamilelik süreci ve sonrası, bazı anemi türleri, gastrit, çölyak gibi hastalığı bulunan kişiler de B12 eksikliği riski taşımaktadır. Bu eksikliği taşıyıp taşımadığınızı öğrenmek de oldukça kolaydır. Basit bir kan test, sayesinde B12 dahil birçok vitamin eksikliği saptanabilmektedir.
Yorumlar kapatıldı.