İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ramazan Ayında Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli?

Ramazan süresince beslenme alışkanlıklarında ve düzeninde çok fazla değişiklikler olmaktadır. Bu süreç içerisinde dikkat edilmediği takdirde mide – bağırsak sorunları yaşanabilmektedir. Bu nedenle ramazan ayında beslenmede nelere dikkat edilmeli gibi sorular yoğun olarak araştırılmaktadır. Dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir;

  • Mutlaka sahura kalkmalısınız. Gecenin en tatlı uyku zaman aralığında uyanıp yemek yemek zor gelebilir. Fakat enerji dengesini sağlamak adına mutlaka sahura kalkıp yemek yemek durumundasınız. Uzun süre aç kalmak, metabolizma hızının yavaşlamasına neden olduğu için sahur çok önemlidir. Sahura kalkmadan oruç tutulduğu takdirde uzun süre aç kalınacağı için şeker düşmesi, uyku hali gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Metabolizmanın yavaşlaması ve iftar saatinde birden çok fazla yemeğin yenmesi, direkt olarak kilo alımını kolaylaştırır. Bu nedenle Ramazan ayında kilo alanların birçoğunun sahura kalkmadığı, uzmanlar tarafından da söylenmektedir. 
  • Ana yemek için bir süre beklemek, dikkat etmeniz gereken noktalar arasında. Uzun süren açlık sonrasında zengin iftar sofrasında hızlıca yemekleri tüketmek, çok zararlı sonuçlar doğurabilecektir. Hafif bir çorba sonrasında yaklaşık olarak 15 dakika bekleyebilirsiniz. Bu bekleme süresinden sonra ana yemek yemeye başlayabilirsiniz. Bu da çok daha rahat bir şekilde sofradan ayrılmanızı sağlamaktadır. 
  • Ramazan ayının en önemli unsurlarından birisi de tatlılardır. Olmazsa olmazlarından birisi olarak görülmektedir. Ancak yine de şerbetli tatlıların gereğinden fazla tüketilmesi, sindirim sorunları başta olmak üzere birçok olumsuz etkiyi beraberinde getiriyor. Bu da kilo alımına yol açabilir. Bunun yerine tatlı yerine porsiyon şeklinde meyve tüketebilirsiniz. Meyve yetmez mantığında olanlar ise en masum tatlı gözüyle bakılan dondurmayı uygun miktarda tüketebilir. İlla ki tatlı isteniyorsa yemeklerden 2 – 2,5 saat sonra tüketilmesinde ve sütlü tatlıların tercih edilmesinde fayda bulunmaktadır. 

Ramazan Ayını Sağlıklı Geçirmek Adına İpuçları

Ramazan ayında beslenmede nelere dikkat edilmeli sorusundan sonra gelelim ramazan ayını sağlıklı geçirmek adına yapılabileceklere. Bu maddeleri uygulamanız, sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Dolayısıyla hepsini birden yapamıyorsanız bile ağırlıklı olarak bu kurallara uymanız, sağlığınızı olumsuz yönde etkilenmeyecek anlamına gelmektedir.

  • İftar ile sahur arasında 10 ile 12 bardak arasında bir miktar su içmeniz, sağlıklı olmak açısından önemlidir. Oruçlu geçecek olan süre zarfında vücut susuz kalmaktadır. Bunu önlemek ise çok basit. İftar ile sahur arasında belirtilen miktarlarda su tüketebilirsiniz. İhtiyaç duyulan su miktarı, kilo başına 30 ml olarak hesaplayabilirsiniz. Örneğin 70 kilo iseniz 70 x 30 = 2100 ml suya ihtiyacınız var demektir. 
  • Kahvaltılar, Ramazan ayında genelde sahur zaman diliminde yapılmaktadır. Dolayısıyla sahurda kahvaltı yaparken yüksek kalorili yiyecekler tüketmemeniz gerekmektedir. Bunun yerine domates, salatalık, maydanoz, biber, tere, dereotu, roka gibi lif oranı yüksek kahvaltı besinlerini tüketebilirsiniz. Bu madde, kilo kontrolüne de fayda sağlayacaktır. Ayrıca yumurta tüketebilirsiniz. Bunun nedeni, yumurtanın oldukça zengin bir protein kaynağı olduğudur. Sahurda yumurtayı eksik etmeyiniz.
  • Çay ya da kahvenin yanında su tüketebilirsiniz. İftardan sonra içeceğiniz çay ya da kahve, kontrolsüz yapıldığında vücuttan su atımını da hızlandırmaktadır. Bunu önlemenin en temel yolu su tüketmektir. 

Ramazan Ayında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?

Ramazan ayında uzun süren açlığın bağırsak hareketlerinde yavaşlamaya neden olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte kabızlık problemi de baş gösterebilmektedir. Bunu önlemek adına iftarda ve sahurda lifli gıdalar tüketmek, yardımcınız olacaktır. 

Kefir, probiyotik yoğurtlar, miktarı abartmamak şartıyla kuru kayısı, kuru incir ya da armut gibi yiyecekleri de tercih edebilirsiniz. Lifli gıdalar denildiğinde bunlar akla gelse de diğer lifli yiyecekleri de abartmamak koşuluyla tüketebilirsiniz. İftar ve sahur arasında ise tatlı ya da diğer yiyecekleri abartmadan yemeye özen gösteriniz. Tatlı anlamında önerilerimizi mutlaka dikkate almanız gerekmektedir. 

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir