İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Trafik Kazalarını Önlemek İçin Nasıl Önlemler Alınmalı?

Trafik kazaları dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de büyük bir problem konumundadır. Trafik kazalarını önlemek için nasıl önlemler alınmalı sorusu da genel anlamda sıklıkla araştırılmaktadır. Trafik kazalarında gereken önlemler alınırsa bu kazalar gerçekleşmeyecektir. Bu nedenle ilgili önlemlerin eğitim ile herkese öğretilmesi ve aşılanması gerekmektedir. Trafik kazası yaşanmadan bazı önlemler almak istiyorsanız aşağıdaki önlemlere dikkat edebilirsiniz;

  • Trafik kazalarından önce mutlaka ilk yardım çantasının kontrolü yapılmalıdır. Araç muayenelerinden geçebilmek ve ehliyet alabilmek adına da bu kontroller yapılmaktadır. Araçlar için belirli düzenlerde yapılan muayenelerde bu kontroller yapılmaktadır.
  • İlk yardım çantası bulunmuyorsa muayeneden geçebilmek mümkün değildir. Çanta içerisindeki ürünler mutlaka kontrol edilmeli ve kullanışsız hale gelmiş ürünler varsa bunlar çıkarılarak yenisi ile değiştirilmelidir.
  • Araçlarda yangın tüpü de bulunması zorunludur. Bu tüplerin zaman zaman kontrol edilerek yenisinin alınması gerekebilir. Araçlarda 1 kg’lık söndürme tüpünün olması gerekmektedir.
  • Araç içerisinde alınması gereken bir diğer ürün ise reflektördür. Reflektörün olmaması, başka kazalara da neden olabileceğinden dolayı alınması gereken önlemler arasındadır. 
  • Ayrıca alkollü araç kullanımı yapılmamalıdır. Çok ciddi cezaları olan bu eylem, aynı zamanda kazalara da sebebiyet verebilmektedir. Emniyet kemerinin mutlaka takılı olması, olası kazada kendinizi ve diğer kişileri korumak adına önemlidir. Aracınızda mutlaka emniyet kemerini takın ve taktırın. Hızlı araç kullanımı yapmayınız. Trafik işaretlerine uyunuz. Takip mesafesini koruyunuz. Acelecilikten kaçınarak yolunuza devam ediniz.

Trafik Kazası Sonrasında Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Trafik kazalarını önlemek için nasıl önlemler alınmalı sorusunu cevapladıktan sonra kaza sonrası işlemlere geçebiliriz.

  • Kaza meydana geldiyse ilk olarak vücutların kontrol edilmesi gerekmektedir. Eğer dışarı fırlama ya da sürüklenme olduysa, yahut araç içerisinde bir yere çarpma meydana geldiyse ilk etapta kendinize gelmeye çalışmak oldukça önemlidir. Bu durumda kırık ya da çatlaklar daha rahat bir şekilde anlaşılır ve gereken önlemler daha kolay bir şekilde alınır.
  • Araç hareket edebiliyorsa, yani bu durumdaysa, mutlaka kenara çekilmeli ve başka kazaların olması önlenmelidir. 
  • Kaza yerinin arkasına ve önüne reflektör konulmalıdır. Böylece arkadan gelen sürücülerin başka kaza yapması önlenmektedir. Trafik kazası sonrasında reflektörlü yelek giyerek yine aynı etkiyi yaratabilirsiniz. Bu şekilde sürücüler uzak mesafeden kazazedeyi görebilmektedir.
  • Yaralanma ya da başka bir durum söz konusuysa ilk olarak sağlık ekiplerine ve sonrasında güvenlik güçlerine haber verilmelidir. Şayet sadece maddi bir kayıp söz konusuysa sürücüler aralarında anlaşabilirler. 

Trafik Kazaları Hakkında Veriler Nelerdir?

Her yıl binlerce kişiyi trafik kazalarından dolayı kaybediyoruz. İnsana sadece ölüm değil, aynı zamanda engellilik gibi konularda zarar veren bu durum ruhsal dengeyi de bozabilmektedir. Milyarlarca liralık servet kaybı da cabası. Peki, trafik kazaları neden olmaktadır? Gelin beraber listeleyelim.

  • Dikkatsiz bir şekilde araç kullanımı
  • Yayaların ve sürücülerin trafik kurallarını ihlali
  • Acemi sürücü
  • Karayolu bakımının ihmal edilmesi

%70 oranında dikkatsiz bir şekilde araç kullanımı, trafik kazalarında ilk sırayı oynamaktadır. %10 oranında yayaların dikkatsizliği trafik kazalarına neden oluyorken aynı zamanda %5 oranında iklim koşulları etkilidir. %10 acemi sürücülerden ötürü kaza olmaktadır. Kalan %5 ise diğer sebeplerden ötürü trafik kazaları gerçekleşmektedir. 

Trafik kazalarında önlem alarak kazaları engelleyebiliriz. Gerek yaya olarak gerekse de sürücü olarak gerekenlerin yapılması, alınması gereken önlemlerin alınması ve eğitim ile bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle eğitim, kazaları önlemek amacıyla yapılması gerekenlerin başında gelmektedir. Eğitim ve öğretimde trafik ile ilgili bilinçlendirme yapılmalı ve bu şekilde hareket edilmelidir. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir