İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hayvan Sahiplenmek İçin Neler Yapılmalı?

Hayvan sahiplenmek için neler yapılmalı sorusu, özellikle barınaktan köpek vb. hayvanları sahiplenmek isteyenler tarafından merak edilmektedir. Türkiye’de birçok barınak bulunmaktadır. Barınaklarda sahiplenme şartları da değişkenlik gösterebilmektedir. Barınaktan hayvan sahiplenmek isteyenler için şartlar değişiklik gösterebileceği için ilgili barınağın şartlarını incelemeniz gerekmektedir. Bazı barınaklar şehir dışı sahiplenmelere izin vermemektedir. Bu noktada detaylı araştırıp gitmenizde fayda bulunmaktadır.

Barınaktan hayvan sahiplenmenin şartlara bağlı olması ilgili hayvanların yuvalarının mümkün mertebe garantilenmesi, iyi bakılacaklarından emin bir şekilde hareket edilmesi, sahiplenmeyi gerçekleştiren kişilerin sorumluluklarını fark etmelerini sağlamaktadır. Halihazırda çeşitli sıkıntılar yaşayabilen hayvanların böylelikle daha rahat bir yaşam sürmesi hedeflenmektedir. Bu nedene hayvan sahiplenmek için neler yapılmalı sorusunun net bir cevabına ulaşmak gereklidir. 

Barınaktan Hayvan Sahiplenmek Ücretli Midir?

Barınaktan hayvan sahiplenmek genel anlamda ücretsizdir. Barınaklar aracılığıyla yapılacak sahiplenmelerde ücret talep edilmemektedir. Ancak buna karşılık olarak bağış ya da yardım adı altında bir çeşit ödemeler yapılabilmektedir. Bu noktada sahiplenen kişinin tutumu önemlidir ve onun inisiyatifine kalmıştır. Bu nedenle ücret ödenmeyeceği aklınızdan çıkmamalı, ancak siz istediğiniz takdirde bağış ya da yardım yapabileceğinizi bilmeniz gerekmektedir.

Barınaktan Hayvan Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Barınaktan hayvan sahiplenmeden önce bilinmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Hayvan sahiplenme bilincinin yerleşmiş olması gerekmektedir. Onlar her ne kadar koşulsuz sevgi deneyimi yaşatsalar da bakım süreçleri zaman zaman zorlayıcı olabilmektedir. Zahmetli ve maliyetli olması da bunlara eklenebilmektedir. Tüm hayvanların sağlıklı kalmaları ya da mutlu olmaları, bunların beraberce sağlanması gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmek adına temel gereksinimleri bulunmaktadır. Birlikte yaşamak, bizleri muttu ettiği kadar onları da mutlu etmektedir. Bu bilince sahip olunursa çok daha başarılı bir hayvan bakımı sürecine girebilirsiniz.
  • Hayvan sahiplenmeden önce onlara ne kadar zaman ayırabileceğinizi bilmeniz gerekmektedir. Düzenli bir şekilde egzersize ihtiyaç duyarlar ve ilgi görmeleri de gerekmektedir. Gün içerisinde ne kadar zaman ayırabileceğinizi düşünerek buna göre hareket etmeniz gerekmektedir.
  • Sevgi ve sabır çok önemli iki unsurdur. Özellikle yavruluk dönemi ve sonrasında beraber yaşanacaksa eğitimlerinin yapılması sırasında hayvanların inatçı davranışları olabilmektedir. Bu noktada hepsinin ayrı bir karakterde olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla kendilerine özel olacak şekilde bir yaklaşıma ihtiyaç duymaktadırlar. Yeni hayatlarına ve yuvalarına, yani gelişim sürecinde adapte olma durumlarına eğitim ile yön verebilirsiniz. Ancak bu noktada çeşitli zorluklarla karşılaşabilirsiniz.
  • Hayvanınız için ciddi bir miktarda zaman ayırabiliyor olsanız da acil durumlarda emanet edebileceğiniz bir kişinin olması gerekmektedir. Dostunuzu zaman zaman başka insanlarla bırakarak sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz. Bir tanışma organize ederek bu süreci de iyi bir şekilde yönetebilirsiniz. 
  • Hayvan sahiplendiğiniz takdirde veteriner ziyaretlerini sık bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Rutin kontrollerin yanında gelişimleri için uygun beslenme düzeneğinin oluşturulması gerekmektedir. Bu şartların karşılanması için belirli miktarda maliyetler gerekmektedir. Bu maliyetlerin hesaplanması ve önceden öngörülmesi, hayvan sahiplenme sürecinde mutlaka yapılması gereken unsurlar arasında yer almaktadır. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir