Günümüzde hemen herkes, bilinçlendiği için kendindeki değişiklikleri erken fark ediyor. Bu, birçok hastalıkta erken teşhis için büyük bir artı sağlamaktadır. Ancak, bunların dışında bazı hastalıklarda da ciltte direkt görülebilir değişiklikler olabilir. Sedef hastalığı da bunlar arasında yer almaktadır. Peki, sedef hastalığı nedir? Bu sorunun cevabı ve hastalıkla ilgili diğer detaylar, yazımızda yer almaktadır.
Sedef hastalığı nedir? Sorusuna; pullar oluşturan ve pul pul cilt lekelerine neden olan bir cilt rahatsızlığı cevabını verebiliriz. Kahverengi, siyah ve beyaz gibi renk değişiklikleri, deride yamalar pembe veya kırmızı görünebilir. Ve pullar beyaz veya gümüşi görünebilir. Kahverengi ve siyah deride yamalar ayrıca mor veya koyu kahverengi görünebilir ve pullar gri görünebilir.
Bu yamalar normalde dirseklerinizde, dizlerinizde, kafa derinizde ve sırtınızda görülür. Ancak vücudunuzun herhangi bir yerinde de görünebilir. Çoğu insan sadece küçük yamalar ile etkilenir. Bazı durumlarda, bu söz konusu yamalar kaşıntılı ya da ağrılı olabilmektedir.
Sedef hastalığı, kalın kırmızı deri lekelerine ve gümüşi pullara neden olur. Yamalar, yukarıda belirttiğimiz gibi tipik olarak dirsekler, dizler, kafa derisi, alt sırt, yüz, avuç içi ve ayak tabanlarında bulunur. Ancak diğer yerleri de etkileyebilir (tırnaklar, ayak tırnakları ve ağız). Sedef hastalığının en yaygın türü plak sedef hastalığı olarak adlandırılır.
Sedef Hastalığının Seyri Herkeste Aynı Mıdır?
Sedef hastalığı, bazı ülkelerde her 100 kişiden 2’sini etkiler. Her yaşta başlayabilir, ancak çoğunlukla 20 ila 30 yaş arasındaki ve 50 ila 60 yaş arasındaki yetişkinlerde gelişir. Erkekleri ve kadınları eşit olarak etkiler. Sedef hastalığının seyri ve şiddeti kişiden kişiye oldukça büyük ölçüde değişebilmektedir. Bu da sedef hastalığının seyrinin herkeste aynı olmadığını gösterir. Bazıları için bu sadece küçük bir tahriştir, ancak diğerleri için yaşam kaliteleri üzerinde büyük bir etkisi olabilir.
Sedef hastalığı, genellikle semptomların olmadığı veya hafif semptomların olduğu dönemleri içerir. Ve bunların ardından semptomların daha şiddetli olduğu dönemleri içeren uzun süreli (kronik) bir hastalıktır.
Sedef hastalığı genellikle her doktorun tanıyabileceği tipik bir görünüme sahiptir. Ancak diğer cilt hastalıklarıyla (egzama gibi) karıştırılabilmektedir. Bu nedenle bir dermatolog (cilt doktoru) genellikle onu teşhis etmek için en iyi doktordur.
Sedef Hastalığının Tedavisi Nasıldır?
Sedef hastalığı nedir? Sorusunun sonrasında sedef hastalığının tedavisi nasıl yapılır? Sorusu da önemli bir yere sahiptir. Bu sayede hastalık kişide şiddetli geçmeye eğilimi ise bunları yaşamadan tedaviye başlanmış olur. Sedef hastalığının tedavisi genellikle ne kadar derinin etkilendiğine, hastalığın ne kadar kötü olduğuna (örneğin, çok sayıda veya ağrılı cilt lekelerinin olması) veya bölgeye (özellikle yüz) bağlıdır.
Tedaviler, etkilenen bölgelere uygulanan kremler ve merhemlerden ultraviyole ışık tedavisine ve ilaçlara (metotreksat gibi) kadar çeşitlilik gösterir. Sedef hastalığı olan birçok insan ayrıca diyabet, kalp hastalığı ve depresyon gibi ciddi sağlık sorunlarına sahiptir. Sedef hastalığı olan bazı kişilerde ayrıca psoriatik artrit adı verilen eklemlerini etkileyen inflamatuar bir durum vardır. Psöriatik artrit, diğer artrit tipleri ile aynı semptomların çoğuna sahiptir. Bu nedenle bir romatolog (artrit doktoru) genellikle onu teşhis etmek için en iyi doktordur.
Psoriatik artrit, sonunda sedef hastalığı olan kişilerin %10 ila %20’sinde ortaya çıkan inflamatuar bir artrit türüdür. Daha yaygın artrit tiplerinden (osteoartrit veya romatoid artrit gibi) farklıdır ve altta yatan sedef hastalığı sorunuyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Sedef hastalığı ve psoriatik artrit bazen birlikte psoriatik hastalık olarak kabul edilir.
İlk yorum yapan siz olun