İntrosepsiyon, vücudunuzun içinde neler olup bittiğini anlamanıza ve hissetmenize yardımcı olan daha az bilinen bir duyudur. İçsel algı ile mücadele eden çocuklar, ne zaman aç, tok, sıcak, soğuk veya susuz hissettiklerini bilmekte zorlanabilirler. Bu anlamda sorun yaşamak da öz düzenlemeyi zorlaştırabilmektedir. İntrosepsiyon duyusu nedir? Sorusuna kısaca bu detaylar ile cevap verebiliriz.
Duyusal işleme sorunları olanlar, duyulardan gelen bilgileri organize etmekte zorlanırlar. Bu görme, koku alma, işitme, tatma ve dokunma duyularından gelen bilgilere karşı hassas olunabileceği ve bilgilerin yanlış yorumlanabileceği anlamına gelir. Kaslarınızdaki ve eklemlerinizdeki alıcılar, vücut bölümlerinizin nerede olduğunu size söyler. Vücudunuzun uzayda nerede olduğunun farkına varmanızı sağlayan proprioseptif duyunuzun temeli budur. Örneğin bir adım attığınızda, düşünmenize gerek kalmadan ayağınızın yerden kalktığını bilirsiniz. Zayıf propriosepsiyona sahip olanlar, bu konuda sorun yaşarlar. İntrosepsiyon duyusu nedir? Sorusu sonrasında detayları da yazımızda bulabilirsiniz.
İntrosepsiyon Önemi Nedir ve Çocuklarda Nasıl İşler?
İntrosepsiyon duyusu, vücudunuzun içinde neler olup bittiğini anlamanıza ve hissetmenize yardımcı olur. Örneğin, kalbinizin hızlı attığını veya daha derin nefes almanız gerekip gerekmediğini bilirsiniz. Banyoyu kullanmanız gerekip gerekmediğini anlayabilirsiniz. Aç, tok, sıcak, soğuk, susuz, mide bulantısı, kaşınma veya gıdıklanma olup olmadığını bilirsiniz.
Duyusal işleme sorunları olan çocuklar için beyin bu bilgiyi anlamlandırmada sorun yaşayabilmektedir. Ne zaman ağrı hissettiklerini veya mesanelerinin ne zaman dolduğunu anlayamayabilirler. Bir kaşıntı ağrı gibi hissedebilir. İçsel algı ile mücadele eden çocuklar, duygularını “hissetmede” de sorun yaşayabilirler. Duyguları yorumlamaya yardımcı olan vücut ipuçlarına ayarlı olmayabilirler. Bu vücut hislerini hissedip yorumlayamadan, duyguyu net bir şekilde tanımlamak daha zordur. Örneğin, çocuklar kaslarının gergin olduğunu, nefeslerinin sığ olduğunu ve kalplerinin hızla çarptığını fark etmedikleri için korkuyu “hissetmeyebilirler”.
İntrosepsiyon ve Öz Düzenleme
Bu anlamda sorun yaşamak da öz düzenlemeyi zorlaştırabilmektedir. Susadığınızı söyleyebildiğinizde, bir şeyler içmeyi bilirsiniz. Mesanenizin dolduğunu hissettiğinizde, tuvaleti kullanmayı bilirsiniz. Bir hayal kırıklığı hissettiğinizde, sizi rahatsız eden şeyi açıklamayı bilirsiniz.
Bazı çocuklar için bu sistem iyi çalışmaz ve belirli tepkileri düzenleyemezler. Neden kendilerini kötü hissettiklerini bilemeyebilirler ve sinir krizi geçirebilirler. Bu şeylerle mücadele eden çocuklar, rahatsızlıklarının gerçek kaynağını tespit edemeyebilirler. Hızlı hareket edebilirler çünkü hızlı nefes almak onlara doğru gelir. Aç ve susuz oldukları için diğer çocuklar kadar yiyip içmeyebilirler.
Ancak duyusal işleme sorunları olan çocuklar başka şekillerde de tepki verebilir. Bazı çocuklar şunları yapabilir:
- Duyusal girdiye aşırı duyarlı olan çocuklar, iç algısal duyumlara aşırı tepki verebilir. Örneğin, açlık sancılarını hissetmekten kaçınmak için diğer çocuklardan daha fazla yiyebilirler. Ayrıca, dolu mesane hissini sevmedikleri için tuvaleti gereğinden daha sık kullanabilirler.
- Duyusal girdilere yetersiz tepki veren çocuklar, gerektiği zaman duyumları hissetmeyebilir veya tepki vermeyebilir. Açlık veya susuzluk hissetmedikleri için diğerleri kadar sık yemek yiyemeyebilirler.
İlk yorum yapan siz olun