Tırnak yeme alışkanlığına nasıl son verilir sorusu, bu alışkanlığa sahip bireyler ve çocuğu olan bireyler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Yetişkin ve çocuklarda oldukça sık bir şekilde görülen bu davranış, sağlık açısından da risklidir. İnsanlar genel olarak stres altında olduğunda, endişeli ve kaygılı olduğunda ya da sıkıldıklarında tırnak yeme alışkanlığını gösterebilirler. Ayrıca ilgili davranış, ruhsal ya da duygusal bir bozukluğa da neden olabilmektedir.
Tırnak yeme alışkanlığının çözümü her zaman kolay olmayabilir. Bu durum, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Davranışı tetikleyen faktörleri yok etmeye yönelik bir tedavi biçimi uygulanmaktadır. Motivasyon, bu alışkanlığın bırakılması için en önemli güç kaynağıdır. Tırnak yemekten vazgeçme iradenizi ve isteğinizi, her zaman canlı tutmanız gerekmektedir. Çocuklarda ise aile desteği, en az tedavi kadar önemli bir unsurdur. Kronik hale gelmeyen bir tırnak yeme alışkanlığı için bazı pratik ipuçları bulunmaktadır. Örneğin;
- Tırnak yeme alışkanlığını neyin tetiklediğini tanımlamalısınız. Can sıkıntısı, endişe ya da stres kaynaklı olabilir. Alışkanlığınız temelinde yatan nedeni bularak onları yok etmeye yönelik çabalar sarf edebilirsiniz.
- Tırnakların daima kısa olmasını sağlayın. Uzun tırnaklar da tırnak yeme alışkanlığını tetikleyebilir.
- Tırnaklarınıza tadı kötü ya da acı bir tat veren oje sürebilirsiniz.
- Düzenli olarak manikür yaptırabilirsiniz. Tırnakların düzenli ve düzgün görünmesi, yeme olasılığını düşürecektir.
- Tırnak yeme alışkanlığı yerine iyi sayılan bir alışkanlık edinin.
- Bu süreçte aceleci davranmayarak yavaş yavaş, aşama aşama bırakmaya çalışın.
Tırnak Yeme Alışkanlığı Nedir?
Tırnak yeme alışkanlığına nasıl son verilir sorusunu yanıtladıktan sonra, bu problemi tanımlayabiliriz. Tırnak yeme, alışkanlık boyutunda zararsız bir eylem gibi görünse de, uzun vadede problemler yaratabilmektedir. Bu rahatsızlık, onikofaji olarak da isimlendirilmektedir. Özetle tırnak yeme alışkanlığı; tırnak ya da tırnak etlerini kemirerek zarar verecek boyutta koparıp dokulara hasar veren, kontrol edilemeyen ve kronikleşmiş bir hastalıktır. Parmak emme, diş gıcırdatma, saç bükme – çekme gibi bedene bağlı tekrarlayan davranış bozukları sınıfına girmektedir.
Stres ya da kaygı, bu duruma yol açabilmektedir. Ancak her zaman durum patolojik boyutta olmayabilir. Sağlıklı ya da sağlıksız davranış arasındaki sınır, her zaman için tam bilinmese de, alışkanlığın genel olarak geçici olduğunu söyleyebiliriz. Patolojik bir vaka haline geldiğinde ise süresinin ve boyutunun diğerlerine göre daha yüksek boyutta olduğu gözlemlenmiştir. Bu rahatsızlık genetik yatkınlık, öğrenilen davranış, stres – kaygı, bebeklik dönemi gibi durumlardan dolayı kaynaklanıyor olabilir.
Çocuklar ve Yetişkinlerde Tırnak Yeme Alışkanlığı Nedir?
Bu alışkanlığa sahip olan çocukların büyük bir çoğunluğunda aynı zamanda ruhsal durumlar ve stereotipik davranışlar yer almaktadır. DEHB, tırnak yeme ile beraber görülen en yaygın sorundur. Ayrılma anksiyeteleri ve karşı koyma bozukluğu, bunu takip eden bazı problemlerdir. Dudak ısırma da bu davranışa etki edebilir.
Tırnak yeme alışkanlığı olan yetişkinlerde bu durum, genelde çocukluktan itibaren başlar. Çocuklukta yeteri kadar önlem alınmaz ve tedavi edilmezse, tırnak yeme alışkanlığı yetişkinlik döneminde de devam edecektir. Yetişkinlerde sigara ya da sakız çiğneme alışkanlığı, çocukluk dönemindeki tırnak yeme alışkanlığının yerine geçtiği düşünülmektedir. Böylelikle kişi, olumsuz bir alışkanlıkla bunu tamamlamış olmaktadır.
İlk yorum yapan siz olun