İnternetin geleceği olarak görülen ve günlük yaşamımızın sanal bir yansıması olan meta evren, aslında yeni karşılaştığımız bir fikir olmasa da son zamanlarda çok daha fazla konuşulmaya başlanmıştır. Özellikle Facebook şirketlerinin adını Meta olarak değiştirmesi ve bu alana yöneleceklerini söylemesiyle teknoloji dünyasının hedefleri yeniden çizilmiştir diyebiliriz. İnterneti, insan yaşamını ve sanal gerçekliği bir araya getirerek 3 boyutlu sanal bir evren fikrini karşılayan meta evren fikrinin gelecekte çok daha rağbet göreceğini söyleyebiliriz.
Meta kelimesi Latincede ‘öte’ anlamına gelmektedir. Bu anlamla bakıldığında meta evrenin, ‘evren ötesi bir dünya’ olduğunu söyleyebiliriz. Videolu oyunların sanal gerçeklikle hayatımıza adapte edilmesinin ardından evren ötesi bir dünya fikrinin de gerçekleştirilebilecek olduğunu söyleyebiliriz. İlk kez Neal Stephenson’un Snow Crash isimle romanında bahsedilen Metaverse kavramı kurgusal bir dünyayı nitelerken günümüzde bu kurgusal ve ütopik fikirler denenmeye başlanmıştır.
Meta evren fikrinin temelinde yer alan şey insan olduğu için, yeni bir evren fikrini gerçekleştirmek içinde yine insanlardan yola çıkmak gerekmektedir. Onlarca yıldır Facebook, Google ve Microsoft gibi teknoloji devleri tarafından toplanan insan meta verileri düşünüldüğünde yapay zekâ temelli bir sanal evren fikrinin hayata geçirilebilecek doygunluğa ulaşmaya başladığını düşünebiliriz.
Meta Evren Alanında Atılan Adımlar Nelerdir?
Meta evren alanında atılan adımlar nelerdir? Somut fikirleri derinden sarsan sanal atılımların hayatımıza çoktan adapte edildiğini görebiliriz. Bütünüyle bir sanal evren fikrine geçmeden önce ilk olarak VR olarak adlandırılan sanal gerçeklik teknolojisiyle karşılaştık. Hayatımıza giren Siri ve Google Asistan ile birlikte yapay zekânın ilk gerçekleştirimleri kullanımımıza sunuldu. Dünyanın en çok oynanan oyunlarından biri olan Fornite platformunda Travis Scott’ın konser vermesi ve bu konsere milyonların katılması da, bize ‘Neden olmasın?’ fikrini aşıladı.
Teknolojik gelişmelere öncülük eden birçok önemli kuruluşun günümüzde metaverse alanına büyük oranda ar-ge bütçesi ayırdığını söyleyebiliriz. Sanal gerçeklik teknolojisi üzerine çalışan Oculus’un metaverse yatırımcılarından biri olması, Facebook’un bu alanda Microsoft ile ciddi anlaşmalar yapması ve oyun platformlarından biri olan Roblox’un ar-ge araştırmalarında meta evren fikri üzerine ciddi yatırımlar yapması atılan önemli adımlar arasında gösterilebilir.
Meta Evrenle Birlikte Hayatımıza Giren Yenilikler Nelerdir?
Sanal bir evren varlığından bahsedebildiğimiz zaman sanal bir yaşamdan, sanal kıyafetlerden, sanal ödemelerden ve nihayetinde sanal sanattan da bahsedebilmemiz gerekmektedir. Meta evren fikrini temelden besleyen asıl kavramlarda işte bunlardır. Kripto para borsasıyla birlikte takip edilemez, sanal harcamaların yapılması sanal bir evrendeki ödemelerin kolaylaşmasına yardımcı olmuştur.
NFT, kripto paralar, Bitcoin, tokenlar ve dijital coinler ve blockchain gibi pek çok kavram meta evren düşüncesiyle birlikte hayatımıza girmeye ve geliştirilmeye başlanmıştır. Gerçek hayatın sanal bir yansıması olarak evren fikrinin ihtiyaçlarıyla geliştirilen tüm bu kavramlar, netice hepimizi meta evrenin gelişine hazırlamaktadır.
İlk yorum yapan siz olun