Kedilerde kızgınlık dönemi, genellikle dişi kedinin çiftleşmeye hazır olduğu ve bunu dikkat çekici davranışlarla ifade etmeye çalıştığı dönem olarak ifade edilebilir. Her ne kadar kızgınlık dönemi dişi kedilerde daha yaygın olsa da, erkek kediler de de kızgınlık dönemleri olabilmektedir. Kızgınlık dönemlerde çiftleşmeye hazır olan dişi kediler, yüksek sesle miyavlama, kuyruklarını sürekli dik tutma, agresif hareketler ve sürekli dışarı çıkma istekleriyle bu dönemlerde aşırı davranışlarda bulunabilirler.
Kızgınlık döneminin kediler için belirli bir süresi ya da zamanı olduğu genellikle söylenemez. Her kedinin yapısına ve davranışlarına bağlı olarak kızgınlık döneminin zamanı değişebilmektedir. Erkek ve dişilerde farklı ilerleyen kızgınlık dönemi, dişi kedilerde daha sık gerçekleşir. Bir kedinin ergenliğe girmesiyle birlikte kızgınlık dönemi beklenebilir. Kedinin cinsine bağlı olarak kızgınlık dönemi 6-12 aylık olduğu sürede başlayabilir. Ancak bu bazı durumlarda bu dönem 4.ayda çok daha erken başlayabilir ya da 18.aya kadar gecikebilir.
Dişi kedilerde yoğun olarak gerçekleşen bu kızgınlık dönemi, farklı faktörlere bağlı olarak genellikle 2-3 haftada bir yaşanabilir. Kızgınlık döneminde çok daha saldırgan olan dişi kediler için, eğer çiftleştirilme düşünülmüyorsa kısırlaştırılma işleminin geciktirilmemesi gerekir. Erkek kedilerde ise kızgınlık dönemi daha farklı gelişir. Ergenlik dönemini dolduran her erkek kedi, çiftleşmeye hazırdır ancak dişi kediler kadar saldırgan ve dikkat çekici özellikler göstermezler. Daha çok çiftleşme döneminin olduğu Eylül-Mart aylarında kızgınlık belirtileri gösteren erkek kediler süreci daha normal geçirmektedirler.
Kızgınlık Dönemi Belirtileri Nelerdir?
Kızgınlık dönemi belirtileri nelerdir? Kızgınlık dönemi adından da anlaşılacağı üzere kedilerin daha agresif ve saldırgan davranışlar gösterdikleri dönemdir. Çiftleşme isteğinin doğurduğu baskılardan dolayı kediler bu aylarda evden kaçmaya daha meyillidirler. Kuyruk ve kalçaları devamlı yukarıda dolaşan kedilerde, kızgınlık döneminde yüksek sesle miyavlamalar başlamaktadır. Sürekli dikkat çekmeye çalışan ve erkek kedileri kendilerinden haberdar etmeye çalıştıkları bu dönem aslında acılı bir süreç değildir. Tıpkı insanlardaki gibi hormon seviyelerindeki hızlı değişimden dolayı, bu dönemlerde kedilerde iştahsızlık ve buna bağlı kilo kaybı da görülebilmektedir.
Dişi Kedi Kızgınlık Döneminde Ne Yapılmalı?
Kedilerin kızgınlık dönemini daha kolay atlatabilmeleri için yapılabilecek net bir şey olmasa da, sürece destek olacak tavsiyeler verilebilir. Kedilerin yüksek sesle miyavladığı, koku bıraktığı ve evden kaçma çabasında oldukları bu dönemde kedilere duygusal olarak destek olmak oldukça önemlidir. Kediyle oyunlar oynayarak enerjisini atmasına yardımcı olmak ve oyuncaklar alarak dikkatini başka yöne çekmeye çalışmak yapılabilecek şeylerden bazılarıdır.
Oldukça zorlu geçen kızgınlık dönemi için en kesin çözüm, çiftleşmesi düşünülmeyen kedilerin kısırlaştırılmasıdır. Bir veteriner hekimle görüşerek en uygun zamanı belirlemek ve kısırlaştırma işlemini vakit kaybetmeden yaptırmak gerekir. Kediler ve sahipleri için süreci çok daha kolaylaştıracak olan kısırlaştırma işleminin fiziksel açıdan kedilere herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Tam aksine kedilerin daha rahat ve huzurlu olmasına yardımcı olur.
İlk yorum yapan siz olun