Bilindiği üzere Ramazan ayında beslenme düzenimizin tamamen değişmesi metabolizmamızı yavaşlatır. Bu durum ise kilo alımını beraberinde getirir. Peki ya ramazanda kilo almamak için nasıl beslenmeliyiz? Öncelikle kızartma, hamur işleri, tatlılar ve yağlı et yemeklerinden olabildiğince uzak durmalıyız. Zira söz konusu besinler hem sağlık sorunlarına neden olabilir hem de kilo kontrolünü güçleştirebilir.
Günde Kaç Öğün Beslenmeliyiz?
Ramazanda kilo almamak için iftar ve sahur arasında 2 öğün daha yapmamız gerekir. Normalde 3 ana öğün ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzenimiz iftar ve sahur arasındaki zamanın az olması nedeniyle ramazan ayında 2 öğüne düşer. Ramazanda öğün düzenini ayarlayıp, sağlıklı beslenmeye dikkat ederseniz kilo kontrolünü de sağlamış olursunuz. Sadece iftar ve sahur olarak 2 ana öğün yapmak yerine öğünlerde porsiyonları küçültebilirsiniz. Eğer iftardan sonra 1-1,5 saat ara ile 2 tane ara öğün daha eklerseniz metabolizma hızınız artacaktır.
Ramazanda Kilo Almamak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?
Sağlıklı bir seçenek olarak orucunuzu 1-2 bardak suyla, tuzsuz peynirle veya hurma gibi iftariyelik besinlerle açabilirsiniz. Başlangıç olarak sıcacık çorbanızı içtikten hemen sonra ana yemeğe geçmemenizde fayda olacaktır. Zira uzun süren açlığın etkisiyle hızlı ve yeterince çiğnemeden tüketilen besinler alınan kalori miktarını arttıracaktır. Bu nedenle ana yemeğe 15-20 dakika kadar bekledikten sonra başlanmalıdır. Ana yemekte kızartılmadan yapılmış et, tavuk, balık gibi hayvansal proteinli besinlerle beslenmeniz gerekir. Bu besinler tokluk hissinizi arttıracaktır. Elbette kuru baklagillerde içerdikleri posadan dolayı ihtiyaç duyduğunuz lifi karşılayacaktır. Bu nedenle kuru fasulye, mercimek, nohut gibi kuru baklagilleri iftar sofranızda tercih edebileceğiniz besinler arasında tutabilirsiniz. Ayrıca taze yeşilliklerden oluşan salatalar da hem tokluk hissinizi arttıracak hem de kan şekerinizin çok hızla yükselmesine engel olacaktır.
Ara Öğünler Ne Kadar Önemli?
Ramazanda kilo almamanızın püf noktası ara öğünlerde gizlidir. Porsiyonlarınızı küçülterek yapmış olduğunuz iftar yemeğinden 1,5 saat sonra ara öğünlerinizi tüketmeye geçebilirsiniz. Meyvelerin yanı sıra fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumları tüketebilirsiniz. Bunun yanında yoğurt veya ayran içeren ara öğünler metabolizmanızı hızlandırır. Ayrıca Ramazan boyunca artan vitamin mineral ihtiyacınızı karşılamaya da yardımcı olur.
Sahurda Nelere Dikkat Edilmeli?
Sahurda sizi gün içinde tok tutacak besinleri tercih etmeniz gerekir. Bu besinlere örnek olarak yumurta, peynir, yoğurt ve kefir gibi protein kaynaklı besinler gösterilebilir. Ek olarak kan şekerinin düşmesini önleyen tam tahıllı ekmek ve biraz kuru meyve de tercih edilebilir.
İşte Ramazanda kilo almamak için nasıl beslenmemiz gerektiği bu kadar basit! Eğer iftar ve sahurda doğru gıdaları seçerseniz ve ara öğünlerinize dikkat ederseniz Ramazan ayı hem sağlıklı geçecek hem de kilo kontrolünü sağlayabilecekseniz.
Yorumlar kapatıldı.