İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kişilik Bozukluğu Nedir? 

Kişilik, bireysel hayatımızın pek çok detayını barındıran bir özet durumudur. Kim olduğumuzu tanımlayan kişilik kavramının içerisinde tutumlarımız, düşüncelerimiz, ruh hallerimiz ve tüm bunlara bağlı olarak gelişen ve değişen davranışlarımız yer alır. Bu kavramların bir araya gelerek hayatımıza yansıdığı kişilik özelliğimiz bazı durumlarda bozulmalara uğrayabilir. Bu bozulmalar, zihinsel olarak meydana gelen bozulmalardır ve kişinin düşünme, işleyiş ve davranışında sağlıksız durumların oluşmasına sebep olurlar. 

Kişilik bozukluğu yani diğer adıyla Borderline hastalığında kişi, toplumdan farklı düşünür ve genellikle sağlıksız düşündüğünün farkına varmaz. Daha farklı bakış açısına sahip olan bu kişilerde yaptıkları davranışlar kendilerine normal gelse de başkaları için sorun oluşturabilir. Bu hastalığa sahip olan kişiler kendilerinde bir sorun olmadığı için genellikle tedaviyi reddeder ya da inanmazlar. Bu kişiler davranışlarının doğru olduğunu savunarak olumsuz sonuçlarının yükünü başka insanlara yüklemeye çalışırlar. Zayıflıkla başa çıkma, sosyal ilişkiler kurmada zorlanma gibi durumlarda sağlıklı kişilere oranla daha da zorlanırlar. 

Kaç Çeşit Kişilik Bozukluğu Vardır?

Genellikle ergenlik döneminde yani kişinin gelişip değiştiği dönemde ortaya çıkan bu kişisel bozukluk, ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilir. Madde kullanımı, anksiyete bozuklukları, depresyon gibi duygu-durum bozuklukları neticesinde ortaya çıkabilen kişilik bozukluğunun 3 küme içerisinde olmak üzere 10 çeşidi vardır. 

Kaç çeşit kişilik bozukluğu vardır?  A kümesi yani Eksantrik Kişilik Bozuklukları kümesinde 3 çeşit kişilik bozukluğu gözlenir. Bunlar paranoyak bozukluk gösteren Paranoid Kişilik Bozukluğu, sosyal ilişkilerden uzak ve yalnız olma özelliği gösterenler için Şizoid Kişilik Bozukluğu, sıradışı düşünme ve garip inançlara sahip olma özelliklerini gösteren kişiler içinde Şizotipal Kişilik Bozukluğudur

B kümesinde ise Dramatik Kişilik Bozukluklarına dayalı olarak 4 çeşit gözlenir. Bunlardan ilki ‘sosyopat’ veya ‘psikopat’ olarak isimlendirilen insanların olduğu Antisosyal Kişilik Bozukluğudur. İkincisi ise dengesiz ruh hallerinin görüldüğü Sınırda Kişilik Bozukluğu olarak tanımlanır. Histriyonik Kişilik Bozukluğu çeşidinde ise sürekli duysal bir hale bürünen ve çocuksu davranış sergileyen davranışlar görülür. Narsistik Kişilik Bozukluğunda kişi, sürekli üstünlük duygusu içerisindedir. 

Son küme olan C kümesinde ise Endişeli Tip Kişilik Bozuklukları içerisinde 3 çeşit tip kişilik bozukluğu görülür. Çekingen Kişilik Bozukluğunda kişiler temastan kaçınma eğiliminde olurlar. Bağımlı Kişilik Bozukluğunun belirtileri arasında boyun eğme, kararsızlık ve güvenceye muhtaç olma belirtileri görülür. Son çeşit olan Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğunda ise kişi, detaylar arasında kaybolur. Hata yapma korkusuyla işleri bitirmekte ve karar vermekte oldukça zorlanır. 

Kişilik Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Kişilik bozukluğunun tedavisinde ana unsur psikoterapidir. Bozuklukların tedavi edilmediği durumlarda kötüye gidebileceğini düşünmek gerekir. Kişilik bozukluklarının atak dönemlerinde ya da etkilerinin azalmasını sağlamak istediklerinde ilaç tedavisine de başvurulabilmektedir. 

Kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler tedaviye ihtiyaçları olduğunu fark edemediği için bu süreçte çevrenin ve ailenin desteği çok önemlidir. 

Yorumlar kapatıldı.